Ämmän helmoissa –ympäristötaidenäyttely

Julkaistu 2018-08-09 15:09:50 EEST.

Kemijärvellä, Ämmänvaaran luontopolulla on Tanja Martinin ympäristötaidenäyttely Ämmän helmoissa 15.9.2018 asti.

IMG_4500.jpg

Taidenäyttelyn takana on kemijärveläinen tekstiilitaiteilija Tanja Martin. Martinin taiteen inspiraation lähteenä on erityisesti syksyinen ja talvinen luonto. "Minua puhuttelevat arktiset, vahvat kontrastit: kylmät, sumuiset syysaamut sulavat maaruskan lämpimiin punaisiin, sisäänpäin kääntyvä kaamoksen pimeys ja huikaisevat, kimaltavat aurinkopäivät sen jälkeen. Suurella kunnioituksella kuljen läpi vuoden metsässä, luonnon taideteoksessa", kertoo Martin perustamansa Studio MAAn verkkosivuilla.

IMG_4440.jpg

Kemijärven metsät ja vesistöt ovat houkutelleet ihmisiä jo kivikaudesta lähtien – varhaisimmat merkit asumisesta juontavat juurensa 7 000 vuoden päähän. Saamelaisasutuksen aikaisia pyhiä paikkoja tunnetaankin Kemijärveltä useita, kuuluisin niistä on juurikin Luuksinsalmen itäpuolelta kohoava Ämmänvaara. Vaaran laella olevista männyistä on löydetty kaiverruksia ja vuosilukuja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Martin kertookin Ämmän helmoissa –näyttelynsä saaneen innoituksensa Ämmänvaaran geologiasta sekä merkittävästä historian suhteesta nykyhetken ilmiöihin. ”Vuosituhansia esivanhempamme ovat nähneet näköalan Ämmänvaaran laelta ja kokeneet pyhyyden”, kuvailee Martin Ämmänvaaraa kirjoituksessaan.

IMG_4494.jpg

Martin pyrkii näyttelyllä ottamaan kantaa teknisten edistysaskelien haitallisesta vaikutuksesta ympäristöön. ”Mikä on tarpeeksi? Mikä on kohtuus? Voinko katsoa lapsenlapsiani silmiin ja vastata heille, kun he tulevat kysymään: ”Mitä sinä teit tai jätit tekemättä, kun vielä oli mahdollisuus kääntää maapallon kurssia?” Minkälaisen maailman me heille jätämme ja minkälaista maisemaa he katselevat aikanaan lastenlastensa kanssa Ämmänvaaran huipulta?”, kirjoittaa Martin.

Taidepolku rakentuu yhdeksästä yksittäisestä teoksesta tai teossarjasta, jotka asettuvat näköalapaikalle ja laavulle johtavien polkujen varteen tai niiden välittömään läheisyyteen. Luontopolku on pituudeltaan noin 1,3 kilometriä.

IMG_4442.jpg

IMG_4452.jpg

Heti reitin alusta löytyy taulu, johon on kiinnitetty taiteilijan itsensä kirjoittama teksti, joka avaa vierailijalle näyttelyn taustoja. Muistathan ottaa myös kuvan taulusta löytyvistä Morse-aakkosista, jotta pystyt lukemaan teoksen viestin. Tervetuloa Ämmän helmoihin!

IMG_4488.jpg

Lue lisää Ämmänvaaran luontopolusta tästä.

Takaisin