Itä-Lappi sai 3. sijan Vuoden matkailualue -kilpailussa

Julkaistu 2019-01-20 10:19:58 EET.

Vuoden matkailualue valittiin ensimmäistä kertaa ja palkinnot myönnettiin 17.1. 2019 Matkamessuilla. Itä-Lappi ylsi kilpailussa kolmannelle sijalle 111 alueen joukosta. Kilpailun raadin muodostivat Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL, Visit Finland sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Dina.jpg

Vuoden matkailualue valittiin ensimmäistä kertaa ja palkinnot myönnettiin 17.1. 2019 Matkamessuilla. Itä-Lappi ylsi kilpailussa kolmannelle sijalle 111 alueen joukosta. Kilpailun raadin muodostivat Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL, Visit Finland sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

 Alueet laitettiin paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

 1) Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys

2) Matkailijoiden viipymän kehitys

3) Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen vuoden ajalle (sesonkivaihteluiden vähäisyys)

4) Maakunnassa vierailleiden ulkomaalaisten valmius suositella Suomea matkakohteena.

Itä-Lapissa matkailu on hyvässä kasvussa. Vuonna 2017 Sallan matkailu kasvoi 21,3 % ja Pyhä-Luoston yli 15 % rekisteröityjen yöpymisen määrissä mitattuna. Kasvuprosentti Sallassa oli koko Suomen suurin yksittäisten paikkakuntien kasvuprosenteista. Vuonna 2018 Sallan ja Pyhä-Luoston matkailut jatkoivat erittäin vahvaa kasvuaan. Kasvuprosentit ovat noin 15 %, jotka ovat edelleen Suomen matkailun suurimpia. Rekisteröityjä yöpymisiä vuonna 2018 on ollut Pyhä-Luostolla noin 180 000 ja Sallassa noin 140 000. Luvut varmis-tuvat, kun joulukuun tilastot saapuvat.

Kemijärven alueen matkailuluvut ovat myös kasvussa. Kemijärvi ja Suomun matkailualue ovat voimakaan kehitysvaiheen alussa. Alueen brändi (Kemijärvi Lapin järvimailla - Onnen tunne) on kuvattu aluetta erinomaisesti kuvaavaksi. Kemijärven alue painottaa kehitys-työssä paikallisuutta, kylien toimintaa sekä järviluontoa. Suomun rinteet ovat Suomen parhaimmistoa.

Tunturikeskusten lisäksi muu luontomatkailu vetää turisteja Itä-Lappiin. Luontokeskukset ja kansallispuistot ovat suosittuja ympäri vuoden. Itä-Lapin erämaat Savukoskella ja Sallassa houkuttelevat turisteja eri puolelta maapalloa. Savukoski-KorvatunturinMaa tarjoaa hienot puitteet luontomatkailuun.

Posion vetovoimainen luonto ja erityisesti Korouoman luonnonsuojelualue ja Riisitunturin kansallispuisto houkuttelevat luonnosta nauttivia matkailijoita ympäri vuoden. Matkailumäärät ovat kasvaneet Korouomalla ja Riisitunturilla vuosi vuodelta. Riisitunturi on some-maailman kuvatuimpia kohteita, varsinkin talvisin. Korouoman erikoisuutena ovat jääputoukset. Korouoman statuksen nosto kansallispuistoksi on selvitysvaiheessa.

Vuoden matkailualue -kilpailussa vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat, joista on saatavissa majoitustilastoja ympäri vuoden. Alueita oli vertailussa yhteensä 111. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna eivätkä parhaiten menestyneet alueet sijoittuneet aivan kärkeen missään mitatuista asioista. Vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Espoo. Tasaisen kilpailun toiseksi tuli Kanta-Hämeen maakunta ja kolmanneksi Itä-Lapin seutukunta. Espoo sai vertailussa 77 pistettä 100:sta mahdollisesta. Kanta-Hämeen maakunta saavutti 75 pistettä ja Itä-Lapin seutukunta 74 pistettä. Vuoden matkailualue Suomessa tullaan jatkossa valitsemaan vuosittain. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota niihin asioihin, joiden kehittäminen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

 Lisätietoja:

Dina Solatie, kehittämispäällikkö, Itä-Lapin kuntayhtymä, 0403548370, dina.solatie@kemijarvi.fi

Veli-Matti Ruotsalainen, elinkeinokoordinaattri, Posio, 040 8012205, veli-matti.ruotsalainen@posio.fi

Kati Vesalainen, matkailukoordinaattori, Sallan kunta, 0400 159 022, kati.vesalainen@salla.fi

Anu Summanen, toiminnanjohtaja, Visit Pyhä-Luosto, 040 8434173, anu.summanen@pyha-luosto.fi

Soile Holopainen, elinkeinoneuvoja, Kemijärven Kehitys Oy, 040 838 6049 soile.holopainen@kemijarvi.fi

Ann-Christine Lampela, matkailusihteeri, Kemijärven Kehitys Oy, Matkailuinfo, 040 825 4997, ann-christine.lampela@kemijarvi.fi

Kuva:  Kuvassa palkinnon saaneet Espoon kaupunki, Kanta-Häme ja Itä-Lappi. Itä-Lapin palkinnon ottivat vastaan kehittämispäällikkö Dina Solatie Itä-Lapin kuntayhtymästä ja elinkeinokoordinaattori Veli-Matti Ruotsalainen Posiolta.

Takaisin