"Julkistamme sen myöhemmin. Ensin etenemme omin voimin", Tirkkonen kertoo.

Rahaa käytetään etenkin tiloihin. Esimerkiksi hiihtokeskuksen hotellikapasiteetti kasvaa moninkertaiseksi nykyisestä. Parhaillaan keskuksella on 32 hotellihuonetta, mutta huoneiden määrä nousee laajennuksen myötä 118 huoneeseen. Mökkejä keskuksella on 30.

"Tarvitsemme lisää tilaa", Tirkkonen sanoo.

Hotellilaajennuksen lisäksi Suomutunturille rakennetaan muun muassa uudet ravintola- ja rinneravintolatilat sekä vastaanotto. Parhaillaan hiihtokeskukselle rakennetaan kylpylä- ja hyvinvointitiloja, jotka valmistuvat Tirkkosen mukaan jo täksi jouluksi. Myös rinnetekniikkaa uudistetaan. Nykyään Suomutunturilla on 10 laskettelurinnettä ja 75 kilometriä hoidettuja latuja.

Investoinnille on Tirkkosen mukaan tarvetta, koska kysyntä on kasvanut. Investointiohjelma antaisi hänen mukaansa myös pohjan kasvulle.

"Selkeästi kasvun moottorina on Aasian suunnalta tuleva kysyntä, joka on kasvanut vuosi vuodelta systemaattisesti", Tirkkonen kertoo.

Tirkkosen mukaan myös keskieurooppalaisten ja suomalaisten lapsiperheiden kasvanut kiinnostus on vahvistanut päätöstä investoinnista.

Hotellipalo toi miljoonavahingot

Suo­mun ho­tel­li- ja rin­ne­toi­min­ta siir­tyi­vät elokuussa 2015 Tirk­ko­sel­le.

Hiihtokeskuksen taustalla ovat sisaryhtiöt Wilderness Suomu Oy ja Suomu-Rinteet Oy. Niiden emoyhtiö on Uniman Oy, Tirkkosen Unitours-nimellä tunnettu yritys, joka tuo kiinalaisia matkailijoita Suomeen. Tytäryhtiöistä kumpikin on tehnyt viime vuosina tuntuvasti tappiota, mutta emoyhtiön tulos on ollut voitolla.

Hiihtokeskuksen tappioihin on vaikuttanut vuoden 2015 lokakuussa syttynyt palo, joka aiheutti miljoonien eurojen arvoiset vahingot Hotelli Suomutunturille.

Hotellin omistajaa Tirkkosta syytettiin törkeästä petoksesta ja sähköturvallisuusmääräysten rikkomisesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi Hotelli Suomutunturin paloon liittyvät syytteet kuluvan vuoden toukokuussa. Tirkkonen ei halua arvioida, olisiko miljoonien investointi mahdollinen ilman käräjäoikeuden päätöstä hylätä syytteet.

"Oikeuden päätöksellä ei voi spekuloida. Sen voin sanoa, että olemme hyvin kiitollisia päästessämme jatkamaan kehittämistyötä", hän sanoo.

Suomusta "Lapin Alaska"

Nyt Tirkkonen haluaa keskittyä hiihtokeskuksen kehittämiseen ja uusien asiakkaiden Suomeen houkuttelemiseen. Suomutunturi on ensimmäisiä suomalaisia hiihtokeskuksia ja etenkin Kemijärvellä haaveillaan, että keskus saavuttaisi aiemman loistonsa.

Onko tarkoituksena panna kampoihin Rukan ja Levin tyyppisille keskuksille?

"Kasvu, joka tapahtuu, ei välttämättä lainkaan ole pois toisilta. Markkinan kasvaessa kaikki saavat osansa kasvusta", Tirkkonen vastaa.

Tirkkosen visioissa Suomusta tulee "Lapin Alaska".

"Lapin Alaska on sellainen, että sinne saa tulla rämällä autolla ja hienolla autolla ja pistää ne vierekkäin, saa tulla saappaat jalassa sisään ja piikkikorkokengät jalassa sisään ja istua vierekkäisissä pöydissä. Ollaan niin kuin ollaan ja eletään niin kuin eletään sellaisena kuin meistä kukin on", Tirkkonen maalailee.